We horen vaak over verschillende vitamines, mineralen, eiwitten, aminozuren en specerijen die worden verwerkt in supplementen, theeën en voedingsmiddelen. Sommige daarvan hebben duidelijke voordelen, zoals ijzer of calcium, maar anderen zijn misschien minder bekend. Gember en kurkuma zijn in de culinaire wereld bekend vanwege de smaak die ze aan verschillende gerechten toevoegen. Ze worden ook vaak gebruikt om thee te maken voor een verfrissend kopje. Maar tot verrassing van sommigen bieden ze ook een scala aan vermeende gezondheidsvoordelen.
Gember
Gingerol
Gemberwortel, die lijkt op een kleine zoete aardappel, bevat een actief bestanddeel genaamd gingerol. Dit is een bioactieve stof waarvan wordt aangenomen dat het verantwoordelijk is voor de meeste gezondheidsvoordelen van gember, zoals antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen.
Verlichting van misselijkheid
Er wordt gezegd dat gember helpt bij het verlichten van misselijkheid veroorzaakt door verschillende oorzaken. Hoewel het mogelijk niet helpt bij actief braken, kan het verlichting bieden bij alleen maar misselijkheid. Het kan gunstig zijn voor mensen die een behandeling tegen kanker ondergaan, ochtendmisselijkheid ervaren of misselijkheid hebben na een operatie. Het is aanbevolen om met uw arts te praten voordat u gember als kruidenbehandeling gebruikt.
Pijnverlichting
Dankzij de ontstekingsremmende eigenschap van gember, veroorzaakt door gingerol, wordt gezegd dat het pijn verlicht. Het zou kunnen helpen bij het verlichten van pijn bij zaken zoals menstruatiekrampen en artritis. Hoewel er meer onderzoek nodig is, lijkt natuurlijke gember gunstig te zijn voor pijnverlichting op een vergelijkbare manier als ibuprofen, terwijl verwarmde en veranderde gember mogelijk minder effectief is.
Verlichting van indigestie
Hoewel er meer onderzoek nodig is, hebben studies aangetoond dat gember gunstig kan zijn bij het verlichten van indigestie. Indigestie treedt op wanneer de maag niet snel genoeg leegloopt en pijn en ongemak in de maag veroorzaakt. Er wordt beweerd dat gember vóór de maaltijd kan helpen de maag sneller te laten legen om indigestie te voorkomen.
Kurkuma
Curcumine
Curcumine is het belangrijkste actieve bestanddeel in kurkuma en wordt verondersteld de meeste gezondheidsvoordelen te bieden. Curcumine is wat kurkuma zijn bekende kleur geeft en kan worden geëxtraheerd en verhit, zoals bij curcumine gebaseerde producten van Vidafy, om de biologische beschikbaarheid te verhogen en de voordelen te vergroten. Er wordt beweerd dat de voordelen onder andere ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen omvatten die kunnen helpen bij pijnverlichting.
Ontstekingsremmend
De ontstekingsremmende eigenschap van kurkuma kan helpen bij het verminderen van ontstekingen veroorzaakt door verschillende factoren. Het kan vermeend helpen bij het verminderen van ontsteking bij wonden, tijdelijke ontsteking in het lichaam en chronische ontsteking. Mensen met chronische ontstekingen zoals artritis kunnen enige verlichting vinden door kurkuma toe te voegen aan voeding, thee of als supplement.
Pijnverlichting
Dankzij curcumine wordt gezegd dat kurkuma helpt bij pijnverlichting. Veel pijn wordt veroorzaakt door ontsteking, zowel in weefsels als gewrichten. Met zijn ontstekingsremmende eigenschap kan kurkuma ontstekingen verminderen, wat op zijn beurt pijn vermindert die daardoor wordt veroorzaakt.
Antioxidant
Kurkuma wordt verondersteld een antioxidant te zijn vanwege de verbinding curcumine. Een antioxidant werkt door vrije radicalen in het lichaam te verminderen. Vrije radicalen zijn moleculen met een oneven aantal elektronen, waardoor ze gemakkelijk kunnen interageren met andere moleculen in je lichaam. Wanneer er een juiste balans van vrije radicalen in het lichaam is, werken ze om ziekteverwekkende pathogenen te bestrijden. Wanneer er te veel zijn, kunnen ze schade veroorzaken aan je DNA, eiwitten in het lichaam en vetweefsel. Op de lange termijn kan dit leiden tot zaken zoals hoge bloeddruk, hartziekte en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen.
Beide specerijen staan bekend om de heerlijke smaak die ze aan de culinaire wereld geven, en beide worden al lange tijd gebruikt in traditionele kruidengeneesmiddelen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, laten beide tekenen zien dat ze gunstig kunnen zijn voor de dagelijkse gezondheid van mensen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te consumeren, zoals in voedsel, thee of als supplement, zodat je ze gemakkelijk aan je leven kunt toevoegen. Het is aanbevolen om met uw arts te praten voordat u met een supplement begint, maar gember en kurkuma kunnen een eenvoudige manier zijn om enkele geweldige voordelen voor uw gezondheid te bieden.